Mijn Aflossingsvrije Hypotheek

Hoe kun je toekomstige problemen voor zijn?

Het is belangrijk om je hypotheek en financiële situatie goed in kaart te hebben. Dan weet je welke actie je moet ondernemen om toekomstige problemen te voorkomen. Hypotheekaanbieders hebben een belangrijke rol om je daarbij te helpen. Je kunt ook contact opnemen met een financieel planner of adviseur. 

Stap 1: breng je hypotheek en financiële situatie in kaart
Met een goed beeld van je financiële situatie kun je bepalen of je je huidige hypotheek kunt aflossen of de maandlasten van een nieuwe hypotheek kunt betalen. Zo kun je een bewuste keuze maken over je hypotheek en weet je of je actie moet ondernemen.

Dit moet je weten over je hypotheek: de hoogte van je lening, de resterende looptijd, het rentepercentage en de waarde van je woning.

Dit moet je duidelijk hebben over je persoonlijke situatie: de hoogte van je inkomen, je (verwachte) pensioeninkomen en het moment van pensionering, wanneer je renteaftrek stopt en eventueel opgebouwd vermogen (zoals spaargeld). 

Met deze informatie kan jouw hypotheekaanbieder voor jou berekenen of je (nieuwe) hypotheek betaalbaar is en welke acties je kunt ondernemen.

Stap 2: bepaal welke actie je onderneemt
Heb je je hypotheek en financiële situatie in kaart? Bepaal daarna wat je kunt doen om problemen aan het einde van de looptijd van de hypotheek te voorkomen.

Mogelijke maatregelen zijn:
• Je kunt nu al beginnen met aflossen. Bij de meeste aanbieders mag je 10% per jaar aflossen zonder dat dit je extra geld kost. Hoe hoog dit percentage of bedrag precies is, kun je nagaan bij jouw aanbieder. 
• Je kunt je hypotheek, of een deel daarvan, omzetten naar een andere hypotheekvorm waarbij je wel aflost. 
• Je kunt extra sparen of vermogen opbouwen. Dat geld zet je dan opzij om de hypotheek (deels) af te lossen aan het einde van de looptijd.

Tip: benut extra financiële ruimte
Mogelijk zijn er momenten waarop je meer financiële ruimte hebt. Die kun je gebruiken om je hypotheek eerder af te lossen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuw renteaanbod aan het einde van je rentevaste periode. Als de nieuwe rente lager is, kun je het geld dat je bespaart inzetten om extra af te lossen.

Ook bij rentemiddeling kun je de maandelijkse besparing gebruiken om extra af te lossen. Maar ook extra salaris, zoals vakantiegeld of een dertiende maand, kun je gebruiken voor een extra aflossing.